Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...

Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...

Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...


Ειδικές ΘεματικέςΓια την καταγωγή και την εμφάνιση των Τσιγγάνων στην Ευρώπη υπάρχει πλούσια επιστημονική ιστορική έρευνα, από την οποία προκύπτει ότι οι Τσιγγάνοι, που υπήρξαν λαός νομαδικός και άρα μετακινούμενος, κατάγονται από τις Ινδίες.

Αστική - Δημοτική Κατάσταση


ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Κάθε πρόσωπο ενταγμένο σε ένα κοινωνικό σύνολο προσδιορίζεται εξατομικευμένα από μια σειρά γεγονότων και πληροφοριών, που αφορούν αποκλειστικά και μόνο στο ίδιο και είναι καταγεγραμμένες σε ειδικούς καταλόγους (βιβλία, ηλεκτρονικά αρχεία) υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης και ειδικότερα των Ληξιαρχείων, των Δημοτολογίων και Μητρώων Αρρένων των Δήμων της χώρας, των Ειδικών Ληξιαρχείων και των Ελληνικών Προξενικών Αρχών. Τα γεγονότα αυτά που προσδιορίζουν την προσωπική κατάσταση κάθε ανθρώπου είναι η γέννηση, ο γάμος, ο θάνατος και επακόλουθα μια σειρά άλλων γεγονότων που αλλάζουν τα προσωπικά στοιχεία, όπως είναι η ονοματοδοσία, η βάπτιση, η υιοθεσία, η αφάνεια, το διαζύγιο

Στέγαση


H ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ ΣΗΜΕΡΑ

Το κύριο στοιχείο στο οποίο βασίζεται η αρνητική στάση της κοινωνίας και της Πολιτείας απέναντι στους Τσιγγάνους αποτελεί ταυτόχρονα ιδιαιτερότητα της στεγαστικής τους κατάστασης, αλλά και βάση όλων των διακρίσεων: ο νομαδισμός που τους αποδίδεται ισοδυναμεί στη συλλογική συνείδηση με άρνηση για μόνιμη και ασφαλή στέγη. Με αυτόν τον τρόπο, η αθλιότητα της στεγαστικής κατάστασης αποδίδεται ως επιλογή των ίδιων των Τσιγγάνων.
Εκπαίδευση


ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ

Στο άρθρο 16 του Συντάγματος αναφέρεται ότι «... η Παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες». Το Σύνταγμα ορίζει τα εννέα χρόνια ως το ελάχιστο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Υγεία


ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η διασφάλιση των συνθηκών υγείας των Ελλήνων πολιτών αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας. Στο Σύνταγμα (άρ. 2, παρ 3), ρητά αναφέρεται ότι: «...το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και λαμβάνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων..».


Απασχόληση και Κοινωνική Ασφάλιση


H ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ ΣΕ ΑΥΤΗΝ

Η θέση του ατόμου στην αγορά εργασίας καθορίζει την ποιότητα ζωής και γενικότερα το βιοτικό του επίπεδο, αφού συνδέεται με την παραγωγή εισοδήματος αφενός, με την κοινωνικοποίηση αφετέρου, και άρα με τη διασφάλιση της ατομικής και συλλογικής ευημερίας. Με την έννοια αυτή η απασχόληση είναι ανελαστικό κοινωνικό δικαίωμα για όλους, σε μια ανοιχτή και θεσμικά θωρακισμένη αγορά εργασίας.

Κοινωνική Πρόνοια


Το Ελληνικό σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας έχει κατεξοχήν επιδοματικό και ιδρυματικό χαρακτήρα. Τα επιδόματα έχουν τον χαρακτήρα χρηματικής ενίσχυσης, σε κατηγορίες δικαιούχων που βρίσκονται σε κατάσταση απορίας, ενώ θέματα κοινωνικών κατηγοριών που χρήζουν ειδικής κοινωνικής προστασίας αντιμετωπίζονται μέσα από Ιδρυματικές δομές. Ταυτόχρονα ένα πλήθος δικαιωμάτων σε παροχές κοινωνικού χαρακτήρα πηγάζει μέσα από το ασφαλιστικό σύστημα και κατ' επέκταση από την εργασία.
Σχέσεις με τον νόμο


Μια απόπειρα εμβάθυνσης στις αθέατες αιτίες...

Η θέση της Τσιγγάνικης κοινότητας στην Ελληνική κοινωνία χαρακτηρίζεται από φαινόμενα ακραίου κοινωνικού αποκλεισμού. Οι Έλληνες Τσιγγάνοι, πολίτες της σύγχρονης Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ενωμένης Ευρώπης, στην συντριπτική τους πλειοψηφία διαβιούν στην Ελλάδα του 21ου αιώνα σε ένα απόλυτο περιθώριο στο οποίο τους οδήγησε - κυρίως τις τελευταίες δεκαετίες - το μεταπολεμικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, το οποίο μέσα από τις διαδικασίες «εξαστισμού» της Ελληνικής κοινωνίας, ισοπέδωσε την πολιτισμική πολυμορφία της κοινωνικής δομής, και αφομοίωσε τον πολιτισμικό και κοινωνικό πλουραλισμό δημιουργώντας νέες κοινωνικές σχέσεις και ισορροπίες.Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
   username:
   password:
 
Εγγραφή
 
Αναζήτηση
 
Γίνε μέλος - εθελοντής
 
Newsletter
Ενημερωθείτε μηνιαίως για τα νέα της Οικοκοινωνίας  
 
Εισάγετε το email σας για να εγγραφείτε.
 
 
Forum