Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...

Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...

Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...


Προγράμματα - ΔράσειςΣτο πλαίσιο της προώθησης των στόχων της η ΟικοΚοινωνία...

Υλοποιεί 5 Προγράμματα στο πλαίσιο των ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΡΑΣΗΣ από ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ με αντικείμενο δράσης:

1. ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΤΗ ΧΑΛΑΣΤΡΑ

2. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ: ΔΡΑΣΕΙΣ ΝΕΩΝ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΕΝΔΡΟΠΟΤΑΜΟ


3. ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΩΣ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΜΙΑΣ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ.

4. ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

5. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΑΛΙΒΕΡΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΒΟΛΟΥ


Συνεργάζεται ως κοινωνικός εταίρος σε ευρύτερα εταιρικά σχήματα για την προώθηση σχεδίων κοινωνικής υποστήριξης των Τσιγγάνων πολιτών.
 • Μετέχει στο «Επιχειρησιακό Σχέδιο Ολοκληρωμένου Προγράμματος Αστικής Ανάπτυξης σε τοπικές ζώνες μικρής κλίμακας - Π.Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμου Καλαμαριάς» με τον σχεδιασμό και υλοποίηση έργου, με τίτλο «Οργάνωση Συνεταιρισμού Κοινωνικής Οικονομίας των άνεργων κατοίκων (με έμφαση στους Τσιγγάνους)».

  Στόχος της δράσης είναι η οργάνωση συνεργείου τεχνικών ειδικοτήτων επισκευής και ανακαίνισης κατοικιών, το οποίο θα περιλαμβάνει ειδικότητες όπως ηλεκτρολόγου, υδραυλικού κλπ. και θα έχει τη μορφή Συνεταιρισμού Κοινωνικής Οικονομίας. Παράλληλα πραγματοποιούνται δράσεις συμβουλευτικής και προώθησης της εργασίας προς τους κατοίκους του Φοίνικα, αλλά και προσέγγιση των τοπικών επιχειρήσεων για την προώθηση των ωφελουμένων σε επιδοτούμενες θέσεις εργασίας.
 • Μετέχει στο Επιχειρησιακό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης της Βόρειο-Δυτικής Θεσσαλονίκης: «Βορειοδυτική Συνεργασία - Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικής ανάπτυξης σε τοπικές ζώνες μικρής κλίμακας», του Π.Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας, με δύο έργα:

  α) «Υποστήριξη τοπικών κοινωνικών δομών και υπηρεσιών σε θέματα Τσιγγάνων. Παραγωγή μεθοδολογικών εργαλείων»

  β) «Παραγωγή υλικού ευαισθητοποίησης και διενέργεια ενημερωτικής καμπάνιας με θέμα «Πολίτες τσιγγάνικης καταγωγής στη Β.Δ. Θεσσαλονίκη, μια θετική ματιά για την αμοιβαία κατανόηση και αποδοχή».

 • Υλοποιεί Συνοδευτικές Υποστηρικτικές Υπηρεσίες στο πλαίσιο εταιρικού σχήματος και σε συνεργασία με το κέντρο «ΕΡΓΑΝΗ» στον οικισμό «Αγία Σοφία» του Δήμου Εχεδώρου και στον καταυλισμό της Χαλάστρας. Συγκεκριμένα πραγματοποιεί δράσεις συμβουλευτικής σε άνεργους Τσιγγάνους (άνδρες και γυναίκες).
 • Σε συνεργασία με την Αμιγή Επιχείρηση της Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Ξάνθης, υλοποιούνται δράσεις στο πλαίσιο του Έργου: «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΔΡΟΣΕΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ», στο πλαίσιο του Π.Ε.Π. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι δράσεις αποσκοπούν στη μεταφορά τεχνογνωσίας στην περιοχή, με τελικό στόχο τον σχεδιασμό και εφαρμογή ενός συνεκτικού σχεδίου για την υποστήριξη της απασχόλησης στον οικισμό του Δροσερού Ξάνθης, όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμού Τσιγγάνων στα όρια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με έντονα τα χαρακτηριστικά του κοινωνικού τους αποκλεισμού και της αποκοπής από την αγορά εργασίας.

 • Υλοποιεί με ίδια μέσα δράσεις θετικής υποστήριξης σε Τσιγγάνικες Κοινότητες:
  Διδασκαλία θεωρητικού μέρους (σήματα) για τις εξετάσεις του διπλώματος οδήγησης σε ενήλικους αναλφάβητους Τσιγγάνους που διαβιούν στον καταυλισμό της Χαλάστρας. Στόχος να αποκτήσουν μέσω των ειδικών εξετάσεων για αναλφάβητους που διενεργεί το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών όλοι δίπλωμα οδήγησης. Μέχρι σήμερα και ακριβώς εξαιτίας του αναλφαβητισμού τους οι Τσιγγάνοι δεν διαθέτουν διπλώματα με αποτέλεσμα να οδηγούνται συχνά στα δικαστήρια για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ., αλλά και να οδηγούν χωρίς δίπλωμα.

Υποστηρίζει προτάσεις Σχεδίων οικιστικής αποκατάστασης και κοινωνικής ένταξης για τους Τσιγγάνους σε Δήμους και παρακολουθεί υποστηρικτικά και συμβουλευτικά την υλοποίησή τους.
 • Παρεμβάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση έχουν γίνει στους Δήμους Χαλκηδόνας, Χαλάστρας και Αξιού, στο πλαίσιο του «Ολοκληρωμένου Προγράμματος για την κοινωνική ένταξη των Τσιγγάνων».
Σχεδιάζει και παράγει μεθοδολογικά εργαλεία κοινωνικής εργασίας, υλικά δημοσιότητας και ευαισθητοποίησης:
 • Έχει εκδώσει «Οδηγό Συμβουλευτικής Υποστήριξης Ανέργων με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες για προσανατολισμό στην εργασία», με δυνατότητα χρήσης και σε άλλες δράσεις υποστήριξης ανέργων.
 • Λειτουργεί Ιστοσελίδα στην οποία παρατίθενται κείμενα, μελέτες δημοσιεύματα, συνδέσεις (links) με συναφείς ιστοσελίδες, ηλεκτρονική βιβλιοθήκη με συλλογή και οργάνωση μελετητικού και άλλου υλικού για το ζήτημα της κοινωνικής ένταξης των Τσιγγάνων πολιτών.
 • Στο πλαίσιο της Ιστοσελίδας λειτουργεί ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΞ' ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (e - learning), που απευθύνεται σε στελέχη υπηρεσιών του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, εθελοντικές ομάδες ή εκπαιδευτικά ιδρύματα, που ασκούν άμεσα ή έμμεσα πολιτική στον χώρο της κοινωνικής υποστήριξης των Τσιγγάνων. Επίσης, στην ιστοσελίδα λειτουργεί ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, φόρουμ και πεδίο καταγγελιών (Οικοκοινωνία Watch)
 • Παράγει και διαθέτει στο πλαίσιο Καμπάνιας υλικό ευαισθητοποίησης έντυπο, ηλεκτρονικό και οπτικοακουστικό με θέμα: «Πολίτες τσιγγάνικης καταγωγής, μια θετική ματιά για την αμοιβαία κατανόηση και αποδοχή».
 • Έχει εκδώσει οδηγό μεθοδολογίας-σχεδιασμού προγραμμάτων κοινωνικής υποστήριξης.
 • Έχει υλοποιήσει παραγωγή ντοκυμαντέρ ευαισθητοποίησης για τους Ρομά, με τίτλο «Ο κόσμος που ταξιδεύει... ανάμεσα σε μύθους και αλήθειες». Το ντοκυμαντέρ αναδεικνύει προσωπικές ιστορίες, θετικά πρότυπα ανθρώπων που κατάφεραν να δημιουργήσουν μια διαφορετική πραγματικότητα και να κάνουν ένα βήμα για να σπάσουν το φαύλο κύκλο του αποκλεισμού. Παράλληλα πραγματεύεται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες Ρομά σε μια σειρά από θέματα της καθημερινότητας.
Παρεμβαίνει για την αποτροπή ή ακύρωση αποφάσεων της Δημόσιας Διοίκησης και των Δήμων που άμεσα ή έμμεσα στρέφονται εναντίον των Τσιγγάνων πολιτών, ατομικά ή συλλογικά:
 • Παρενέβη για την απόφαση κατεδάφισης του καταυλισμού Τσιγγάνων σε περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης ανάμεσα στα διοικητικά όρια των Δήμων Πυλαίας και Καλαμαριάς, με ανοιχτή επιστολή στο Γραφείο Πρωθυπουργού, στο «Πανελλαδικό Διαδημοτικό Δίκτυο για την Υποστήριξη των Ελλήνων Τσιγγάνων - ROM» και την «Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ρομά»

 • Παρενέβη σχετικά με εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, για το Πρόγραμμα Τοπικών Πρωτοβουλιών για την Απασχόληση, όροι της οποίας υποβίβαζαν την δυνατότητα υποβολής Σχεδίων για τους Τσιγγάνους. Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε με ανοιχτή επιστολή προς τους αρμόδιους φορείς και το Συνέδριο για την Κοινωνική ένταξη των Τσιγγάνων πολιτών, που διοργανώθηκε από το Δίκτυο ROM, την Ελληνική Επιτροπή Unicef και τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος.
 • Παρενέβη για τον ξυλοδαρμό που υπέστη Τσιγγανόπουλο στον Δήμο Νέας Χαλκηδόνας, καταγγέλλοντας το γεγονός στον Δήμο, σε φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την Πολιτεία και απευθύνοντας έκκληση για εντατική συνεργασία για την άρση των φαινομένων ρατσιστικής βίας.
Παρεμβαίνει σε Συνέδρια, Διεθνείς και Εθνικές διασκέψεις και forum, για την προώθηση του αιτήματος για την ανάπτυξη οργανωμένων πολιτικών για την κοινωνική κατοικία και την κοινωνική υποστήριξη των πολιτών Τσιγγάνικης καταγωγής.
 • Συμμετείχε στην 1η Εθνική Συνδιάσκεψη με θέμα: «Δικαίωμα στη στέγη: θεσμική κατοχύρωση και πρακτικές» που διοργάνωσαν από κοινού η ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οργανώσεων για τους Αστέγους (FEAΝTSA), το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Έλλειψη Στέγης και το Πρόγραμμα Κοινωνικής Παρέμβασης του Παντείου Πανεπιστήμιου. Κατά την διάρκεια των εργασιών, ενημέρωσε τον εκπρόσωπο του «Ευρωπαϊκού Παρατηρητήριου για την Έλλειψη Στέγης» για τις συνθήκες διαβίωσης των αστέγων Τσιγγάνων πολιτών στην Ελλάδα και προώθησε το αίτημα να καταγραφούν οι σκηνίτες Τσιγγάνοι ως άστεγοι και άρα δικαιούχοι κοινωνικής κατοικίας.
 • Συμμετείχε στο 5ο Συνέδριο του Πανελλαδικού Διαδημοτικού Δικτύου για την υποστήριξη των Ελλήνων Τσιγγάνων - «Δίκτυο ROM», με θέμα «Προτάσεις πολιτικής για την κοινωνική ένταξη των Ελλήνων Τσιγγάνων», που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, το Γραφείο Πρωθυπουργού, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και την Περιφέρεια Αττικής.

 • Διοργάνωσε Συνέδριο, με την συνδιοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για τους Αστέγους (FEANTSA) και θέμα: «Η Προοπτική της Κοινωνικής Κατοικίας στην Ελλάδα». Αναζητώντας βιώσιμες λύσεις... Μια κριτική προσέγγιση του νέου Εθνικού πλαισίου για την στεγαστική αποκατάσταση των Ελλήνων Τσιγγάνων πολιτών», στο οποίο συμμετείχαν το Πανελλαδικό Διαδημοτικό Δίκτυο για την υποστήριξη των Ελλήνων Τσιγγάνων (Δίκτυο ROM), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Roma, η ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την έλλειψη στέγης, η Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης Ελλήνων Rom.
Προετοιμάζονται για υλοποίηση (βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης) 5 προγράμματα στο πλαίσιο των ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΡΑΣΗΣ από ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ (Β' ΚΥΚΛΟΣ) με τα παρακάτω αντικείμενα δράσης:

1. «Ανακύκλωση - προοπτική επιχειρηματική δράσης για Τσιγγάνους στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης»

2. «Δικτύωση ROM με σκοπό την απόκτηση διπλώματος οδήγησης και αξιοποίησης διαμεσολαβητών από την κοινότητα σε φορείς παροχής υπηρεσιών σχετικών με τα αιτήματα των Τσιγγάνων» (στο Δήμο Εχεδώρου)

3. «Ανάπτυξη μεθοδολογίας και ηλεκτρονικού δικτύου για την παροχή υπηρεσιών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (e-learning)»

4. «Παραγωγή υλικού ευαισθητοποίησης και διενέργεια ενημερωτικής καμπάνιας με θέμα: «Πολίτες τσιγγάνικης καταγωγής στο Νομό Σερρών, μια θετική ματιά για την αμοιβαία κατανόηση και αποδοχή».

5. «Καταπολεμώντας τον αποκλεισμό στους καταυλισμούς της Βέροιας»


Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
   username:
   password:
 
Εγγραφή
 
Αναζήτηση
 
Γίνε μέλος - εθελοντής
 
Newsletter
Ενημερωθείτε μηνιαίως για τα νέα της Οικοκοινωνίας  
 
Εισάγετε το email σας για να εγγραφείτε.
 
 
Forum