Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...

Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...

Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...


Καταγγελία στον ΟΑΣΘ για αναστολή διέλευσης δρομολογίων από οικοσμό τσιγγάνωνΠατήστε εδώ για μεγέθυνση...
«ΟικοΚοινωνία»
Πρωτοβουλία για την Κοινωνική Κατοικία
και την υποστήριξη της Κοινωνικής ένταξης των Τσιγγάνων πολιτών

Θεσσαλονίκη, 16.04.2007
Α.Π. 88

Προς:
Σ.Α.Σ.Θ.
Ο.Α.Σ.Θ.

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης
Δήμο Εχεδώρου

Κοινοποίηση:
Ημερήσιος και Περιοδικός Τύπος


Αξιότιμοι Κύριοι,

Μετά από καταγγελίες κατοίκων του οικισμού «Αγία Σοφία», που ανήκει στον Δήμο Εχεδώρου, αλλά και μελών και φίλων της «ΟικοΚοινωνίας» ότι το δρομολόγιο της γραμμής του Ο.Α.Σ.Θ. με αριθμό 9, Ν. Σ. Σταθμός - Λαχαναγορά, ανέστειλε την διέλευση του από τα όρια του άνω οικισμού, επικοινωνήσαμε με το αρμόδιο γραφείο πληροφόρησης κοινού του Ο.Α.Σ.Θ., όπου μας επιβεβαίωσαν την άνω καταγγελία. Ο υπάλληλος, επιβεβαιώνοντας τη ρατσιστική αυτή πράξη, επικαλέστηκε έγγραφη εντολή του Σ.Α.Σ.Θ. προς τον Ο.Α.Σ.Θ. για τη μόνιμη διακοπή της διέλευσης του λεωφορείου από τα όρια του οικισμού, με αιτιολογία επίθεση και ξυλοδαρμό οδηγού και φθορές σε λεωφορείο από κατοίκους του οικισμού. Την από 29.12.2006 ενημερωτική επιστολή του Ο.Α.Σ.Θ. μαζί με τα συνημμένα σε αυτήν Πρακτικά Συνεδρίασης του Σ.Α.Σ.Θ. αλλά και την από 13.12.2006 αρνητική στάση του Δήμου Μενεμένης επισυνάπτούμε στην παρούσα, όπως μας κοινοποιήθηκε από τον Σ.Α.Σ.Θ. μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, μέσω fax.

Ο οικισμός «Αγία Σοφία» είναι ήδη απομονωμένος από τον πολεοδομικό ιστό της Θεσσαλονίκης και η λεωφορειακή γραμμή 9 ήταν, μέχρι πρότινος, η μοναδική σύνδεση του οικισμού με τη Θεσσαλονίκη, γεγονός που έκανε την διέλευση του αναγκαιότητα για τους κατοίκους, παρά την μικρή συχνότητα των δρομολογίων. Ως εκ τούτου είναι προφανές πως η αναστολή των δρομολογίων που εξυπηρετούσαν τους κατοίκους εντείνει τον ήδη υπάρχοντα κοινωνικό και χωροταξικό αποκλεισμό τους από τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Νοσοκομεία, τις Δημόσιες Υπηρεσίες αλλά και την ζωή της πόλης. Πρόσβαση που αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα κάθε Έλληνα πολίτη.

Θεωρούμε την πράξη αυτή αναίτια, βίαιη και απαράδεκτη σε μια ευνομούμενη πολιτεία που έχει χρέος να διευκολύνει την ένταξη των κοινωνικά ευπαθών ομάδων, όπως οι Έλληνες Ρομά.
Καταγγέλλουμε ως πράξη ρατσισμού και αποκλεισμού, την ενέργεια αυτή του Σ.Α.Σ.Θ., καθώς έχουμε την πεποίθηση πως ανάλογη αναστολή λειτουργίας και αλλαγή δρομολογίου δεν θα επιβαλλόταν αν το φερόμενο ως αιτία περιστατικό συνέβαινε σε άλλη περιοχή της πόλης και ιδιαίτερα σε αστική περιοχή του κέντρου του πολεοδομικού ιστού.
Χαρακτηρίζουμε την ενέργεια αυτή, του Σ.Α.Σ.Θ. και του Ο.Α.Σ.Θ., φορέα προκαταλήψεων και στερεοτύπων που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία και εντείνουν τον αποκλεισμό των κοινωνικά ευπαθών ομάδων, που ήδη ζουν σε συνθήκες ολοκληρωτικού κοινωνικού αποκλεισμού.

Χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα και δημιουργούνται διενέξεις μεταξύ των κατοίκων και των οδηγών του Ο.Α.Σ.Θ., θεωρούμε ότι τέτοιες ενέργειες οξύνουν τα προβλήματα και τα στερεότυπα εναντίον των Ελλήνων Ρομά και δεν αποτελούν κανενός είδους λύση. Ως εκ τούτου θεωρούμε το άνω γεγονός αδύνατο να πυροδοτήσει τέτοιες απαράδεκτες, παράνομες και καταχρηστικές αποφάσεις και ζητούμε την άμεση αποκατάσταση, αν όχι και βελτίωση, των δρομολογίων της γραμμής 9, Ν. Σ. Σταθμός - Λαχαναγορά.

Για την ΟικοΚοινωνία,
Ράπτη Ουρανία - Ψυχολόγος
Κωστοπούλου Αικατερίνη - Συντονίστρια Προγραμμάτων
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
   username:
   password:
 
Εγγραφή
 
Αναζήτηση
 
Γίνε μέλος - εθελοντής
 
Newsletter
Ενημερωθείτε μηνιαίως για τα νέα της Οικοκοινωνίας  
 
Εισάγετε το email σας για να εγγραφείτε.
 
 
Forum